Dirk Smorenberg is een autodidact. Hoewel al vroeg duidelijk is dat hij beschikt over een uitzonderlijk kunstzinnig talent, volgt hij – op het dwingende advies van zijn vader – een opleiding bij de marine. In zijn vrije tijd tekent en schildert hij veel en graag, vooral landschappen, havens en zeegezichten. Pas op latereleeftijd, na onder meer positief commentaar van de directeur van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, durft Dirk Smorenberg het roer om te gooien en zich volledig te wijden aan de kunsten. Eindelijk kan hij zijn passie volgen.

Dirk Smorenberg is een groot natuurliefhebber. Ook reist hij regelmatig, zo verblijft hij enige tijd in Zwitserland, Amerika en Engeland. Al deze indrukken komen samen in zijn schilderijen: van typisch Hollandse landschappen met knotwilgen tot besneeuwde bergen in Zwitserland en ruige Engelse klif rotsen. Het Noord-Hollandse dorp Kortenhoef oefent aan het begin van de twintigste eeuw een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars van de Haagse School. Ook Smorenberg komt graag in deze waterrijke omgeving. Zijn fascinatie voor alles wat groeit en bloeit krijgt een stevige impuls als hij in 1920 naar het nabijgelegen Loosdrecht verhuist. In die tijd een klein dorpje met eenvoudige vissershuisjes. Smorenbergs huis ligt op een fantastische locatie: de achtertuin grenst aan de Loenderveensche Plas en vanuit de voorkant kijkt hij uit op een plas waar waterlelies weelderig
groeien. Het liefst stapt hij elke dag in zijn roeibootje om op en rond de Loosdrechtse Plassen inspiratie op te doen. Uit deze periode stammen de sfeervolle werken van waterlelies, waar Dirk Smorenberg vooral bekend om staat.

Het hier afgebeelde schilderij, nog in de oorspronkelijke lijst, is daar een prachtig voorbeeld van. Dirk Smorenberg documenteert zich als een ware bioloog: bijna tweeduizend studies van verschillende groeistadia van waterlelies maakt hij. Soms is het een eenvoudige schets in zwart-wit, soms een gedetailleerd uitgewerkte tekening. De waterlelie is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie.