0529 - 469 280 OPEN: woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak
  • Nederlands
    • Engels

Jan Hoynck van Papendrecht

1858 - 1933

Jan Hoynck van Papendrecht is zijn leven lang gefascineerd geweest door de pracht en praal van het militaire leven van weleer; historische en heroïsche legertaferelen van helden in kleurrijke uniformen. Daarbij specialiseert Hoynck van Papendrecht zich vooral in het afbeelden van paarden. Hij kan met recht een paardenschilder worden genoemd.

Altijd onberispelijk gekleed, een aristocratisch voorkomen én voorzien van een markante snor: Jan Hoynck van Papendrecht heeft zelf ook wel iets weg van een militair. In de verschillende ateliers die hij heeft gehad, omringt hij zich door militaire attributen.

Ondanks allerlei nieuwe ontwikkelingen in de kunst, blijft Jan Hoynck van Papendrecht trouw aan zijn natuurgetrouwe, realistische stijl. Hij is een scherp observator en als een soort chroniqueur tekent en schildert hij wat hij ziet: waarheidsgetrouw en gedetailleerd.

Jan Hoynck van Papendrecht is zeer koningsgezind. Hij heeft goede banden met het koningshuis. Koningin Wilhelmina geeft hem meerdere opdrachten. Veel van deze werken zijn nog steeds in het bezit van de Oranjes, bijvoorbeeld de prachtige aquarel van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in 1898.

Schilderijen van Jan Hoynck van Papendrecht zijn in bezit van het Haags Gemeentemuseum en het Legermuseum in Delft.

  • Nederlands
    • Engels