0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jaap Weijand

1886 - 1960

Jaap Weijand studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam en woonde en werkte in de hoofdstad. In 1908 reisde hij naar Parijs en zag daar het werk van de Franse neo-impressionsten en fauvisten. Dit leidde tot een radicale ommekeer in zijn schilderstijl.

Jaap Weijand gebruikte fellere kleuren en bracht deze met streepjes en blokvormige toetsen aan, een expressionistische beeldtaal die aansloot bij het luminisme van Jan Sluijters en Leo Gestel.

Weijand exposeerde in 1910 samen met Sluijters, Mondriaan en Gestel op een tentoonstelling van kunstenaarsvereniging St. Lucas in het Stedelijk Museum. In een aparte zaal weliswaar, die door de conservatieve kunstcritici als de ‘ziekenzaal’ werd aangeduid. Weijand behoorde op dat moment tot de belangrijke avant-gardisten in de Nederlandse schilderkunst. Werken uit deze periode zijn meestal van hoge kwaliteit en komen zelden op de markt. Ze worden gerekend tot de hoogtepunten in zijn oeuvre.

Na 1918 woonde Jaap Weijand in Bergen en ontwikkelde een kubistische schilderstijl die verwantschap toonde met dat van Henri Le Fauconnier en de Bergense school schilders. Veel voorkomende onderwerpen in die periode zijn stillevens, portretten en landschappen. Behalve schilderijen maakte hij wandschilderingen en houtsneden.

Jaap Weijand was lid van de Moderne Kunstkring en schilders vereniging Arti et Amicitiae. Zijn werk bevindt zich onder meer in het Singer Museum in Laren en Museum de Fundatie in Zwolle/Heino. Hij overleed in 1960 in Bakkum.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jaap Weijand in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jaap Weijand te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jaap Weijand | Zonnig luministisch landschap met boerderij

Jaap Weijand

Zonnig luministisch landschap met boerderij »

Niet meer beschikbaar Jaap Weijand | Stilleven met fruit op een tinnen schaal

Jaap Weijand

Stilleven met fruit op een tinnen schaal »