Isaac Lazarus Israels

1865 - 1934
Klik op een kunstwerk voor meer informatie

Isaac Israëls werd in 1865 geboren te Den Haag. Zijn vader, de toen al gevestigde schilder Jozef Israëls en zijn moeder, Aleida Schaap, gaven hem een solide basis. Het was een warm gezin, waar huiselijkheid en morele steun een vast gegeven waren. Jozef Israëls en zijn vrouw zagen al vroeg dat Isaac bijzonder getalenteerd was. En ze waren dan ook vastberaden om hem de ruimte te geven om zich volledig te ontwikkelen. Isaac Israëls’ leven was met kunst; al jong bezocht hij met zijn familie de Salon van Parijs, en hij debuteerde zelf op 18-jarige leeftijd.

Opgeleid door zijn vader Jozef Israëls
Isaac Israëls werd als schilder opgeleid door zijn vader Jozef.  Zijn oeuvre begon met militaire voorstellingen, maar dit veranderde mettertijd naar de bekende ezeltjes op het strand, lieflijke portretten en afbeeldingen van het mondaine stadsleven. Isaac Israëls was een rasechte impressionist. Snelle penseelstreken, losse toetsen. Met een licht palet, vrolijk en ongecompliceerd. Waar Jozefs schilderijen vaak een melancholische ondertoon bezitten, zijn die van Isaac veel optimistischer van aard. Jozef Israëls merkte zelf op – in een correspondentie met een bevriende koper – dat waar Isaac de soldaten schilderde die ten strijde trokken, hij juist de huilende weduwen schilderde.

Amsterdams Impressionisme
Samen met George Hendrik Breitner laat Isaac het Haagse achter zich, en ze melden zich bij de Rijksacademie in Amsterdam. Een kortstondig avontuur, want na een jaar besluit de directeur, Allebé, dat zij beiden volleerd zijn. Ze vinden aansluiting bij de Tachtigers, en ontwikkelen zich verder in het Amsterdams Impressionisme. Fotografie komt in zwang, en deze manier van afbeelden geeft het werk van zowel Isaac Israëls als dat van George Hendrik Breitner een nieuwe impuls; snapshots in plaats van zorgvuldige composities. Er is ruimte voor beweging, voor het verhaal buiten het kader. Isaac Israëls schildert taferelen op straat, dansende dames in bars, spelende kinderen. Isaac is een veel bereisd man; al tijdens zijn jeugd met zijn ouders, maakt hij vele reizen door Europa. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië en ook Scandinavië worden meermaals door Israëls bezocht. In 1903 vestigde hij zich in Parijs voor tien jaar. Aansluitend woonde hij kortstondig in Londen. Bij leven werden er al diverse tentoonstellingen aan hem gewijd, en vandaag de dag is zijn werk te zien in nagenoeg alle Nederlandse musea. Isaac Israëls schilderijen te koop bij Marks Smit Kunsthandel.