+31 (0)529-469 280 Wednesday till Saturday from 11am to 5pm and by appointment

Willy Sluiter

1873 - 1949

The following paintings by Willy Sluiter are for sale

Willy Sluiter (Amersfoort 1873 – Den Haag 1949) was als schilder diepgeworteld in de traditionele schilderkunst. Hij groeide op in Heerenveen en Zwijndrecht, als zoon van een notaris. Hij volgt in Rotterdam een opleiding aan de Rotterdamsche Academie voor Beeldende Kunsten, aansluitend volgde hij lessen op de Haagsche Academie voor Beeldende Kunsten. Op zijn 26e maakte hij een reis van vier maanden door Europa, waarbij Parijs een diepe, blijvende indruk op hem achterliet. Het bruisende karakter en de drukke straten; dat beeldde hij graag af. Hij ontwikkelde zich later als bijzonder veelzijdig; hij deed reclamewerk, ontwierp boekbanden, affichemaker en schilder. In zijn leven was Willy Sluiter lid van diverse kunstgenootschappen, waaronder Pictura in Dordrecht, Pulchri Studio te Den Haag en Arti et Amacitiae te Amsterdam.

Katwijkse jaren

Aanvankelijk werkte Sluiter in Katwijk, op dat moment een geliefde plek voor diverse internationale kunstenaars. Hij kwam in contact met de Haagse School en verbeeldde in Katwijk het harde vissersleven, maar ook strandgezichten. Zelf had hij het als starter niet breed. Willy Sluiter was een zeer betrokken persoon, sociaal, loyaal en humorvol en daardoor zeer geliefd. In 1910 vertrok hij met zijn vrouw en dochtertje Jopie naar het kunstenaarsdorp Laren, NH. Het vissersleven maakte plaats voor de boereninterieurs en herders op de heide van de Larense School.

Van Laren naar Den Haag

Sluiter was vanaf dat moment ook veel te vinden in Volendam, waarbij Hotel Spaander een bijzondere rol speelde, want het was een hotspot voor diverse kunstenaars. Een van zijn favoriete modellen was Volendamse schone Hille Butter, een van de knapste modellen van die tijd. Zij was het meisje in Volendamse klederdracht, waar Sluiter met zijn werk een bekend beeld van maakte. Hij miste de reuring van de stad, en het kunstenaarsleven in Laren stond door de economische recessie onder druk. Willy Sluiter verhuisde in 1916 met zijn gezin naar Den Haag. Daar had Sluiter een breed netwerk en binnen mum van tijd wist hij een ruime clientèle te verwerven. Zijn werk werd mondainer van aard en voor strandtaferelen verkoos hij nu Scheveningen boven Katwijk.

Willy Sluiter werd in 1923 aangesteld als voorzitter van Pulchri Studio, en bleef deze rol vervullen tot 1945, en als Algemeen Secretaris voor het ‘Regeeringscommité voor Kunsttentoonstellingen in het Buitenland’, waarbij hij onder andere verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië. Hij was inmiddels een gelauwerd kunstenaar, en ook het koningshuis vroeg hem voor portretten. Werk door Willy Sluiter is onder meer te vinden in het Dordrechts Museum, het Katwijks Museum, Panorama Mesdag en in het Boijmans van Beuningen.

For a price request and information, please contact us.

Opening hours:
Wednesday until Saturday
11am - 5pm and by appointment

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Contact us
Are you considering selling work by Willy Sluiter? Contact us!

Previously for sale

No longer available Willy Sluiter | De 'bobslee' wedstrijd

Willy Sluiter

De ‘bobslee’ wedstrijd »

No longer available Willy Sluiter | Op de bok

Willy Sluiter

Op de bok »

No longer available Willy Sluiter | Man met hond wandelend op een drukbevolkt plein

Willy Sluiter

Man met hond wandelend op een drukbevolkt plein »

No longer available Willy Sluiter | Portret van de schilder H.W. Mesdag

Willy Sluiter

Portret van de schilder H.W. Mesdag »

No longer available Willy Sluiter | Een rustige ouden dag

Willy Sluiter

Een rustige ouden dag »

No longer available Willy Sluiter | Wandelend echtpaar

Willy Sluiter

Wandelend echtpaar »

No longer available Willy Sluiter | Elegant paar dinerend in een treincoupé

Willy Sluiter

Elegant paar dinerend in een treincoupé »

No longer available Willy Sluiter | Circus Kavaljos

Willy Sluiter

Circus Kavaljos »

No longer available Willy Sluiter | Een winderige dag in Scheveningen

Willy Sluiter

Een winderige dag in Scheveningen »

No longer available Willy Sluiter | Borreltijd

Willy Sluiter

Borreltijd »

No longer available Willy Sluiter | Twee schilders op pad

Willy Sluiter

Twee schilders op pad »