Mari ten Kate kreeg al vroeg schilderles van zijn oudere broer Herman (1822-1891) , een schilder die veel militairen in zeventiende-eeuwse kroegen en andere historische taferelen schilderde. Mari zelf was evenmin afkerig van een historieschilderij (De plundering van Geertruidenberg door de Fransen in 1795 bijvoorbeeld), maar hij werd specialist in het uitbeelden van ‘kinder lief en leed’. Mogelijk werd hij in dat opzicht geïnspireerd door zijn oudste broer, de dominee-dichter J.J.L. ten Kate (1819-1899) en diens collega’s, die veel ‘innige’ poëzie schreven, ook over kinderen. Zowel de poëzie van de dominee-dichters als het werk van Mari ten Kate kunnen gerekend worden tot de Romantische stroming van de Biedermeier.
De schilderijen van Mari ten Kate belichten meestal de positieve kanten van het gezinsleven maar vooral de charme van de onbekommerdheid en onbedorvenheid van de jeugdjaren. Allerlei aan die levensperiode gebonden situaties worden licht sentimenteel en/of met een vleugje humor in beeld gebracht. Zijn doeken staan model voor de prenten van beroemde illustratoren als Cornelis Jetses (1873-1955) en J.H. Isings (1884-1977) en hebben een sfeer die men ook aantreft in de kinderboeken van W.G. van de Hulst (1879-1963).
Er zijn diverse tentoonstellingen over het werk van Mari ten Kate gehouden. Werk van Ten Kate is onder meer te vinden in het Rijksprentenkabinet Amsterdam en het Kröller Müller Museum in Otterloo.
Opening hours:
Wednesday until Saturday
11am - 5pm and by appointment
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |
Mari ten Kate
Spelen bij de waterput »
No longer availableMari ten Kate
Kinderen spelend bij de picknicktafel »
No longer availableMari ten Kate
Children playing near a ditch »
No longer availableMari ten Kate
Onder moeders paraplu »
No longer availableMari ten Kate
Koek -en -zopie aan een winterse vaart »