+31 (0)529-469 280 Wednesday till Saturday from 11am to 5pm and by appointment

Arie Zwart

1903 - 1981

The following paintings by Arie Zwart are for sale

Arie Zwart zijn opleiding

Arie Zwart wordt op 30 augustus 1903 in Rijswijk geboren. Al op de lagere school begint hij met schilderen als hij een doosje met verfspullen wint. Arie Zwart gaat werken bij zijn oom, die huisschilder is, maar dit is slechts van korte duur. Arie gaat liever in de natuur schilderen en neemt lessen aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst om zich verder te bekwamen. Daarnaast krijgt hij les van de Louis Soonius, een vriend van de familie.

Om geld te verdienen gaat Arie Zwart bij een reclame bureau in Amsterdam werken. Hij koopt een fiets en maakt vele tochten om inspiratie op te doen. Eerst naar Rotterdam en later naar Rhenen en Oosterbeek ,waar vele landschapschilders van de Haagse School actief zijn geweest. Net als deze schilders gaat Arie Zwart in de buitenlucht, direct naar de natuur, schilderen.

Om zijn schilderijen onder de aandacht te brengen neemt Arie contact op met een kunsthandel in Den Haag. En zo verkoopt hij zijn eerste schilderijen. Na zijn huwelijk in 1926 en de komst van hun dochter richt hij zich volledig op zijn schilderkunst. Om er van rond te kunnen komen wordt hij productiever. Zijn onderwerpen zijn veelal stemmige landschappen in de trant van de Haagse School.

Reislustig schilder

Als het gezin De Zwart naar het Brabantse Lage-Mierde vertrekt maakt hij hier vele landschappen en boereninterieurs. De reislustige Arie verblijft niet graag lang op één plek en verhuist met zijn gezin naar Zaltbommel. Omdat het gezin geen passend huis kan vinden gaan ze op een woonboot wonen. Dit is helemaal in de geest van Arie en zijn vrouw, zo kunnen ze al varend nieuwe plekken ontdekken. Ze varen naar Gorinchem, over de IJssel naar Hattem en overal waar Arie Zwart komt schildert hij wat hem inspireert.

Eind jaren dertig legt Arie Zwart in de wintermaanden, de boot aan in Meppel. Hier gaat hij er met bevriende schilders, van de Meppeler School, op uit om te schilderen. Vanaf die tijd wordt zijn palet lichter en zonniger van toon. Zijn impressionistische interieurs, landschappen en bloemstillevens zijn kleurrijker. Als de oorlog uitbreekt is dit geen gemakkelijk tijd voor het gezin Zwart. Toch blijft hij in zijn eigen stijl door werken. Na de oorlog vertrekken ze naar de plassen bij Nieuwkoop waar hij gedreven en enthousiast het omringende landschap vastlegt. Zijn werken worden goed verkocht en dat is ook één van de redenen dat Arie vrij stijlvast blijft schilderijen.

Het reislustige echtpaar Zwart vertrekt begin jaren ’50 naar het buitenland. Het Zuid-Franse en Spaanse landschap is een geliefd onderwerp om te schilderen. De mediterrane sfeer is terug te vinden in zijn palet. Begin jaren zeventig wordt het reizen en het wonen op een woonboot Arie Zwart en zijn vrouw te zwaar.  Ze verhuizen naar Laren waar hij blijft schilderen. Na een kort verblijf in het ziekenhuis overlijdt Arie Zwart in 1981.

For a price request and information, please contact us.

Opening hours:
Wednesday until Saturday
11am - 5pm and by appointment

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Contact us
Are you considering selling work by Arie Zwart? Contact us!

Previously for sale

No longer available Arie Zwart | Colorful flower field

Arie Zwart

Colorful flower field »

No longer available Arie Zwart | Echtpaar voor hun boerderij

Arie Zwart

Echtpaar voor hun boerderij »

No longer available Arie Zwart | Winter te Meppel

Arie Zwart

Winter te Meppel »

No longer available Arie Zwart | Sailing boats on the Kagermeer

Arie Zwart

Sailing boats on the Kagermeer »

No longer available Arie Zwart | Still life with fruit

Arie Zwart

Still life with fruit »

No longer available Arie Zwart | Summer flowers

Arie Zwart

Summer flowers »

No longer available Arie Zwart | Boten aan de plassen bij Giethoorn

Arie Zwart

Boten aan de plassen bij Giethoorn »

No longer available Arie Zwart | Een zonnige dag in Leidschendam

Arie Zwart

Een zonnige dag in Leidschendam »