+31 (0)529-469 280 Wednesday till Saturday from 11am to 5pm and by appointment

Otto Eerelman (1839 - 1926) De harddraverij van de amazones (Hippodrome, Parijs) (no longer available)

Aquarel en gouache 51 x 73 cm, gesigneerd linksonder

This item has been sold.
Would you like to place a searchorder or sell an item of your own?
Call +31 (0)529 469280 » Send us a message »

Otto Eerelman ( 1839 - 1926 ) - De harddraverij van de amazones (Hippodrome, Parijs)

Aquarel en gouache 51 x 73 cm, gesigneerd linksonder

Otto Eerelman vormde met vader en zoon Verschuur de top van de Nederlandse paardenschilders in de negentiende eeuw. Otto Eerelman schilderde paarden in allerlei situaties: paardenmarkten en paardenkeuringen, paarden die zijn aangespannen voor allerlei typen van rijtuigen en arren, ruiters te paard, portretten van paarden ten voeten uit, paarden bij officiële plechtigheden en voorstellingen met ‘indianen en cowboys’ uit de circussen van Buffalo Bill en Pawnee Bill.

Deze aquarel-gouache van Otto Eerelman geeft een harddraverij van amazones in een circustent weer: acht schrijlings gezeten jockeydames galopperen in lange rokken over de renbaan voor een volgepakte tribune langs. De zit en kleding van de sportieve dames is door Otto Eerelman met gevoel voor variatie uitgebeeld. En dat geldt ook voor de typen paarden: we menen voorop een bruin te zien, gevolgd door een moor met bles, een grauwschimmel en een witte schimmel en nog zo wat.

Dat het hier om een circusvoorstelling van Otto Eerelman gaat, wordt waarschijnlijk gemaakt door de constructie van de ruimte en het podium boven de ‘artiesteningang’ waar de musici zitten, de vier hoornblazers in de binnenste cirkel, de merkwaardige reus in Chinese kledij rechts met zijn bediende en de drie heren met zwepen links. Voor een circus pleiten ook de brandende lichten; gewone paardenraces vinden gewoonlijk overdag plaats. Het is de charme van pretentieloos vermaak die Otto Eerelman hier overtuigend in beeld brengt.

More information about Otto Eerelman »