+31 (0)529-469 280 Wednesday till Saturday from 11am to 5pm and by appointment

Arie Zwart (1903 - 1981) Winter te Meppel (no longer available)

Olie op doek 30 x 50 cm, gesigneerd linksonder

This item has been sold.
Would you like to place a searchorder or sell an item of your own?
Call +31 (0)529 469280 » Send us a message »

Arie Zwart ( 1903 - 1981 ) - Winter te Meppel

Olie op doek 30 x 50 cm, gesigneerd linksonder

Annotatie verso:
‘Winter te Meppel A.J. Zwart’.

Dit wintergezicht met schaatsers te Meppel is gemaakt omstreeks 1940. Het is vermoedelijk geschilderd vanaf de Jan van de Boschkade. In het verschiet zijn de oude dorpskern en de Mariakerk te zien.

Dergelijke aantrekkelijke ‘oer-Hollandse’ voorstellingen zijn zeldzaam in het oeuvre van Arie Zwart, die voornamelijk zomerlandschappen en stillevens maakte. Arie Zwart verwierf landelijke bekendheid met zijn losse impressionistische schilderstijl. Meppel is zelden ‘vereeuwigd’ door schilders van naam. Dit olieverfschilderij is dus een buitenkans voor de liefhebber van Meppeler memorabilia.

Het gezin Zwart trok met hun woonboot ‘de trekschuit’ het hele land door. Tussen 1938 en 1940 en in de oorlogsjaren verbleef Arie Zwart veelal in Meppel. De boot lag in de wintermaanden afgemeerd in het Balkengat. Vanuit Meppel reisde Zwart ook naar Giethoorn en Zwolle om aldaar te schilderen.

In Meppel had Arie Zwart regelmatig contact met bekende Meppeler kunstenaars als Klaas Smink, Albert Torie, Stien Eelsingh en Piet Zwiers. Hoewel Zwart bij geen enkele kunstenaarsvereniging of schildersgroep was aangesloten, had zijn werk veel verwantschap met de schilders van de ‘Meppeler School‘. De schilders hebben elkaar over een weer beïnvloed. Zo adviseerde Klaas Smink Arie om een lichter kleurenpalet te hanteren, een waardevolle tip die van blijvende invloed zou blijken te zijn.

More information about Arie Zwart »

Artwork for sale by Arie Zwart

Arie Zwart | Ice cream truck at the Melkmarkt, Zwolle

Arie Zwart

Ice cream truck at the Melkmarkt, Zwolle

Arie Zwart | Colorful flower  still life

Arie Zwart

Colorful flower still life