0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Wouterus Verschuur dé paardenschilder

30 10 2020

Wouterus Verschuur (1812-1874) kan gezien worden als dé paardenschilder van de negentiende eeuw. De in Amsterdam geboren kunstenaar is een meester in het weergeven van de anatomie van de edele dieren. De natuurgetrouwe weergave van paarden, vaak gesitueerd in een bijzonder aantrekkelijk licht, maken hem in zijn tijd een populair schilder. Verschuur schildert allerlei soorten paarden: van werk- en trekpaarden tot magistrale arabieren.

Hij benadrukt als geen ander de schoonheid van het dier. Verschuurs grote voorbeeld is de beroemde zeventiende-eeuwse paardenschilder Philip Wouwerman. Aan hem heeft Verschuur de compositorische schema’ en de stoffering ontleend: de stalopening op de achtergrond, een schimmel als blikvanger, paarden in allerlei houdingen en vanuit diverse hoeken, de aanwezigheid van honden en kippen. Verschuur plaatst het dier altijd in zijn natuurlijke omgeving, een paardenstal of een typisch Hollands landschap.

Op Verzorgen van de paarden – een innemend en elegant paneeltje – is goed te zien dat paarden in die tijd een belangrijke rol spelen op het plattenland. De entourage van de boerenschuur is met liefde voor het boerenleven weergegeven.

Ook internationaal staat Verschuur zeer goed te boek. Hij verkoopt regelmatig aan buitenlandse verzamelaars. Zo is ook de Franse Keizer Napoleon III fan van zijn paardenschilderijen. Dankzij deze buitenlandse roem reist hij naar Zwitserland. Frankrijk en Duitsland waar hij ook ter plekke paarden plekke schildert.

 

Lees meer over Wouterus Verschuur