0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Willem Steelink jr een Gooise kunstenaar

25 05 2021

Willem Steelink jr. mag met recht een Gooise kunstenaar worden genoemd. Hij wordt gerekend tot de Larense School, een groep kunstenaars die aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in en rond Laren werkt. De kunstenaars voelen zich verwant aan de schilders van de Haagse School.

Nadat hij zijn opleiding heeft gehad aan de kunstacademies van Amsterdam en Antwerpen schildert Steelink jr. de eerste jaren van zijn loopbaan nog in de romantische traditie.

Het omslagpunt komt als hij de Gooise hei – met zijn schapen – ontdekt. Elke zomer trekt Steelink naar Laren om het Gooise landschap te schilderen. Hij is sterk beïnvloed door het werk van Anton Mauve. Steelink is vooral onder de indruk van de manier waarop Mauve het sprankelende licht in zijn schilderijen weet te brengen. Ook Steelink wordt geroemd om zijn bijzondere weergave van het licht.

Dat hij een meester is in het weergeven van het licht, is goed te zien op het hier getoonde schilderij Een gedekte tafel in een zonnige tuin in Laren. Het zachte zomerlicht valt diffuus door de bomen, het verspreidt een warme gloed op de tafel. De lunch is net voorbij, de glazen zijn leeg. Wellicht maken de gasten een ommetje, het is mooi weer, een jas is niet nodig, die blijft achter op de arm van de stoel. Het veldboeket in de grote vaas op tafel is weelderig en vol details geschilderd. Alles aan dit schilderij ademt weldaad en luxe. Singer Laren heeft een vergelijkbaar werk in hun collectie.

 

Lees meer over Willem Steelink