0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Willem Roelofs schilder van de Haagse School

29 09 2021

Willem Roelofs – Hollands polderlandschap

De molens, de rivier met een imposante wolkenlucht: hoe Hollands wil je het hebben! Voor Willem Roelofs is het Hollandse polderlandschap, met wuivende rietkragen en molens aan de horizon, zijn belangrijkste onderwerp. Roelofs wordt beschouwd als een van de wegbereiders van de Haagse School. Aanvankelijk werkt de in Amsterdam geboren kunstenaar in een klassieke stijl, maar gaandeweg wordt zijn stijl steeds impressionistischer. Zeker na zijn kennismaking met de schilders van de School van Barbizon.

Willem Roelofs is een van de eerste Nederlandse kunstenaars die naar Fontainebleau reist, waar hij net als zijn Franse collega’s het liefst en plein air schildert. Zijn schilderstoets wordt er losser. Ook besteedt Willem Roelofs veel aandacht aan de lichtval op zijn landschappen, in het bijzonder het spel tussen zon en schaduw vindt hij interessant.

Willem Roelofs – hij is de leermeester van onder meer Hendrik Willem Mesdag – woont een groot deel van zijn leven in Brussel. Toch blijft hij het Hollandse landschap schilderen. Niet alleen waterrijke polderlandschappen, ook de bossen van Drenthe en Gelderland. Schilderijen van zijn hand bevinden zich in buitenlandse musea en in alle grote Nederlandse musea, waaronder Kunstmuseum Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

Lees meer over Wim Roelofs