Paul Gabriël is een landschapsschilder met een voorliefde voor het typische Hollandse polderlandschap: uitgestrekte weilanden met brede vaarten onder hoge luchten. Ook staat hij bekend om zijn (bloem)stillevens.
De in Amsterdam geboren Gabriël wordt aanvankelijk gerekend tot de schilders van de Haagse School, maar er is een duidelijk verschil in het kleurgebruik. De kenmerkende grijstinten van de Haagse School ruilt hij in voor heldere kleuren. Niet voor niets wordt Gabriël de colorist van de Haagse School genoemd.
Gabriël ervaart het kunstklimaat in Nederland als ietwat verstikkend en in 1890 verhuist hij naar Brussel. Hier maakt hij kennis met het werk van de schilders van Barbizon. Deze vernieuwende kunststroming opent zijn ogen, hij is ervan onder de indruk. In de zomermaanden gaat Gabriël, net als zijn tijdgenoot Willem Roelofs, vanuit Brussel naar Nederland. En plein air maakt hij ter plekke studies van de Nederlandse polderlandschappen. Terug in zijn atelier in Brussel maakt hij op basis van deze studies de grote olieverfschilderijen waar hij zo vermaard om is.
Als je kijkt naar het hier getoonde schilderij Een molen bij de poldervaart bij Abcoude, dan kun je je voorstellen hoe Gabriël met zijn schetsboek bij het water zit, met vrij uitzicht op de molen aan de linkeroever. De onstuimige wolken weerkaatsen heel fraai in het water van de vaart. Er drijft allerlei groens in het water; wellicht was het een winderige dag in het najaar. De tweede molen, in de verte, weet Gabriël met slechts enkele eenvoudige verfstreken te suggereren. Het olieverfschilderij is rechtsonder gesigneerd.
Lees meer over Paul Gabriël