‘Let maar op, ik ga beroemd worden’, zegt de jonge Kees van Dongen, barstend van ambitie. En hij krijgt gelijk. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse modernisten. Aan het begin van de vorige eeuw brengt zijn vernieuwingsdrang hem naar Parijs, waar zijn naam al snel met respect wordt uitgesproken. Hij maakt deel uit van een groep avant-gardistische kunstenaars, haakt aan bij de fauvisten en is bevriend met Picasso. Van Dongens kleurgebruik is bijzonder: hij gebruikt ongemengde, felle en contrasterende kleuren, en stapt af van een natuurgetrouwe weergaven, een huid kan net zo goed groen zijn, of paars.
Na de Eerste Wereldoorlog wordt zijn werk iets realistischer. Dat geldt ook voor dit delicate schilderijtje van een roos in een glazen vaas. Het is omstreeks 1925 geschilderd. Bijna honderd jaar geleden dus, maar de intensiteit en kracht straalt er nog steeds vanaf. En tegelijkertijd straalt het werk een zekere intimiteit uit, mede dankzij het bescheiden formaat.
Het werk van Kees van Dongen is wereldwijd verspreid. Onder andere het Museum of Modern Art in New York, het Museum of Fine Arts in Houston en het Rijksmuseum in Amsterdam hebben werk van Van Dongen in hun collectie. Momenteel is er een grote – zeer goed ontvangen – Van Dongen-tentoonstelling in Singer Laren.