0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Karel Appel schilderij Personage

07 12 2021

Karel Appel is één van de invloedrijkste Nederlandse schilders uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij bewonderde primitieve kunst, outsider-kunst en kindertekeningen. Hoewel zijn expressionistische werk abstract oogt, zijn er altijd figuratieve elementen aanwezig, vaak van vrouwen, vogels of dieren. In dit olieverfschilderij van Karel Appel met de titel Personage
zien we een woest geschilderde kop van een fantasiewezen. De grote oren geven het iets dierlijks. De gele achtergrond maakt de compositie dynamisch en contrasteert sterk met het blauw en het rood.

Karel Appel barstte van vitaliteit en werd daarmee het gezicht van Cobra. De ongeremde Cobrakunst bracht een schok teweeg in het behoudende Nederland. Met zijn beruchte uitspraak ‘Ik rotzooi tegenwoordig maar wat aan’, deed Appel er nog een schepje bovenop. Dit wilde imago kleeft nog altijd aan Appel, terwijl hij wel degelijk elk streek verf zorgvuldig op het doek zette. Zijn schilderijen zijn weldoordachte composities met heldere lijnen en uitbundige kleuren. Hij wist goed wat hij deed.

 

Lees meer over Karel Appel