0529 - 469 280 woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op afspraak

Blog

uitgelichte afbeelding

Johan Dijkstra schilder van het Gronings landschap

07 12 2022

Johan Dijkstra en het eenvoudige boerenleven

Door de hoge horizon gaat alle aandacht op dit schilderij uit naar het vers gemaaide koren dat is opgebonden in korenschoven. Op de achtergrond zien we een kerk, een boerderij en een boerenschuur. De kunstenaar Johan Dijkstra is – net als zijn grote voorbeeld Vincent van Gogh – gefascineerd door het eenvoudige boerenleven.

Voor Dijkstra ligt de schoonheid in het sobere leven van alledag. Hij trekt er vaak op uit om de ongerepte landschappen en dorpen in het noorden van Nederland vast te leggen. Vaak blijft hij in zijn geliefde provincie Groningen, in dit geval in het pittoreske wierdedorp Oostum.In zijn typerende eigen expressionistische stijl – kijk bijvoorbeeld eens naar de veelvoud aan kleurnuances – geeft hij de korenschoven weer. Ze spelen duidelijk de hoofdrol op dit schilderij en je hoort ze bijna zachtjes ruisen in het zomerbriesje.

Johan Dijkstra is een echte Grunniger. Op een uitstapje naar Amsterdam na – hij studeert enige jaren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam – is hij zijn leven lang de stad trouw gebleven. Hij speelt een belangrijke rol in de Groningse kunstwereld. Zo is hij in 1918, samen met Jan Wiegers, George Martens en Jan Altink, de drijvende kracht achter de oprichting van De Ploeg, het Groningse kunstenaarscollectief dat zich afzet tegen het behoudende kunstklimaat van de stad.