0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Jan Hoynck van Papendrecht – Paardenrace bij Duindigt

05 11 2020

Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933) is zijn leven lang gefascineerd geweest door de pracht en praal van het militaire leven van weleer; historische en heroïsche legertaferelen van helden in kleurrijke uniformen. Daarbij specialiseert Hoynck van Papendrecht zich vooral in het afbeelden van paarden. Hij kan met recht een paardenschilder worden genoemd.

Altijd onberispelijk gekleed, een aristocratisch voorkomen én voorzien van een markante snor: Jan Hoynck van Papendrecht heeft zelf ook wel iets weg een militair. In de diverse ateliers die hij heeft gehad, omringt hij zich door militaire attributen. Ondanks allerlei nieuwe ontwikkelingen in de kunst, blijft Hoynck van Papendrecht trouw aan zijn natuurgetrouwe, realistische stijl. Hij is een scherp observator en als een chroniqueur van het leven tekent en schildert hij wat hij ziet.

Hij is een meester in het weergeven van groepen mensen, zoals ook goed te zien in op de hier getoonde aquarel van de paardenrennen op renbaan Duindigt. De renbaan, in het groen gelegen tussen Wassenaar en Den Haag, bestaat al sinds 1906. Het is de enige renbaan van ons land waar nog steeds draverijen en paardenrennen worden gehouden.

Jan Hoynck van Papendrecht is koningsgezind en heeft goede banden met het koningshuis. Zo wordt hij uitgenodigd bij de doop van prinses Juliana in 1909 in de Willemskerk in Den Haag en geeft koningin Wilhelmina hem meerdere opdrachten. Veel van deze werken zijn nog steeds in het bezit van de Oranjes. Hoynck van Papendrecht overlijdt in 1933 op 75-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn begrafenis vindt plaats onder grote belangstelling, als ware hij zelf een vorst.

 

Lees meer over Jan Hoynck van Papendrecht