0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Isaac Israels schilder van alledaagse taferelen

18 03 2023

Isaac Israels is een meester in het schilderen van alledaagse taferelen. Kenmerkend voor zijn impressionistische stijl is het gebruik van intense kleuren en losse schildertoetsen. Het palet van Israels is licht en fris. Isaac Israels is er veel aangelegen om niet mee te liften op het succes van zijn vader, de beroemde Haagse school-schilder Jozef Israëls. Hij wil juist zijn eigen stijl ontwikkelen. Israels is reislustig, woont enige jaren in Parijs, Nederlands-Indië en Londen. In 1923 keert hij terug naar Nederland, om te gaan werken in het mooie Haagse atelier van zijn vader. Zijn nieuwe woonplaats geeft zijn werk een enorme boost. Het Den Haag van die tijd groeit en bloeit als nooit tevoren en Scheveningen is een mondaine badplaats, bij uitstek een plek waar kunstenaars graag komen.

Ook Isaac Israels vertoeft vaak op het strand om er en plein air te werken. Regelmatig schildert hij er, zelfs in gezelschap van zijn vader. Israels heeft talloze strandscènes geschilderd, van deftige, flanerende dames op de Boulevard tot vrolijke kinderen die op een ezeltje rijden op het strand, zoals dit aandoenlijke schilderij van drie meisjes op ezels. De voorstelling oogt als een fotografische snapshot. Met veel gevoel voor beweging weet Israels de kinderen, ezeltje rijdend bij de branding, vast te leggen.

Israels’ werk is al jarenlang bijzonder geliefd bij kunstliefhebbers en verzamelaars. Ook museaal heeft zijn werk een grote aantrekkingskracht, nagenoeg alle Nederlandse musea hebben schilderijen, pastels of tekeningen van hem in hun collectie. En een soortgelijk schilderij van het hier getoonde Ezeltje rijden op het strand van Scheveningen hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.