0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Hendrik Willem Mesdag schilder van zeegezichten

28 02 2023

Hendrik Willem Mesdag is een van de prominentste kunstenaars van de Haagse School. Als kunstenaar is Mesdag een laatbloeier. Hij is al 35 jaar als hij besluit zijn hart te volgen en zich volledig te richten op de kunst. Mesdag wordt beschouwd als een van de beste zeeschilders die ons land ooit heeft gehad. Hij schildert ‘als drong de zilte zeelucht onze neusgaten en longen binnen, als voelen wij de frissche strandbries ons door de lokken spelen, als hoorden wij de branding ruischen en bruischen’, schrijft een tijdgenoot.

Ook op dit schilderij Bomschuiten op zee hoor je bijna de branding ruisen en de meeuwen krijsen. Mesdag schildert de drukte op de zee, in stemmige kleuren die zo kenmerkend zijn voor de schilders van de Haagse School. Op de achtergrond zien we tal van schepen met de wind in de zeilen. Terwijl de golven over het strand donderen, nadert op de voorgrond een bomschuit, klaar om aan te leggen en de vangst van de dag te verkopen op het strand. Meeuwen cirkelen rondom het schip in de hoop een graantje mee te pikken. In die tijd had Scheveningen nog geen haven waar de brede vissersschepen hun vangst konden lossen.

Mesdag heeft honderden zeegezichten gemaakt. Hij schildert de zee in elk seizoen, op elk tijdstip van de dag en bij elk weertype, met of zonder strand, met of zonder boten. Die boten schildert hij op volle zee, in de branding of als ze op het strand worden getrokken.