0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Blog

uitgelichte afbeelding

Charles Leickert een zonnig strandgezicht

02 06 2021

Charles Leickert is een schilder met een voorliefde voor Hollandse landschappen. Vooral het winterlandschap heeft hij vaak met olieverf vastgelegd. Daarnaast is hij bekend geworden door zijn stads- en strandgezichten. Een goed voorbeeld daarvan is het hier getoonde Visafslag op het strand. Op een mooie zomerdag hebben de bomschuiten hun buit aan land gebracht en de verse vis wordt verkocht op het strand. Het schilderij zit boordevol verhalende details en is prachtig helder van kleur.

Leickert volgt zijn een kunstopleiding aan Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij krijgt er onder meer les van Andreas Schelfhout. De invloed van deze grootmeester van het Hollandse landschap is overduidelijk zichtbaar in het werk van Leickert. Charles Leickert is sterk in het weergeven van het licht en luchten.  De schilder trekt er graag met zijn schetsboek op uit en werkt deze en plein air gemaakte schetsen later uit tot zeer sfeervolle schilderijen. Leickert woont een aantal jaar in Den Haag, waarna hij in 1849 naar Amsterdam verhuist. Hier zal hij ruim dertig jaar wonen.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een aantal schilderijen van Leickert in hun collectie. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een winterlandschap in hun collectie.

 

Lees meer over Charles Leickert