0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Blog

George Martens schilder van het Groningse stadsleven

19 11 2021

Als een van de oprichters van het belangrijke kunstcollectief De Ploeg (in 1918) zet George Martens zich in voor de ontwikkeling van de moderne kunst in Groningen. Hoewel hij zijn carrière begint met het schilderen van portretten – veelal in opdracht – is Martens vooral bekend geworden door de levendige en kleurrijke manier waarop hij het Groningse stadsleven weergeeft. Hij houdt van de bedrijvigheid van de stad. George Martens ontwikkelt zijn eigen expressionistische stijl en met zijn scherpe en analytische blik weet hij de stad en de stadsmens op dynamische wijze te verbeelden. Met veelal snel aangebrachte verfstreken zet hij in vaak onrealistische kleuren zijn blik op de stad neer. Zo zijn op dit schilderij de bomen onnatuurlijk felgroen, de straten roze geplaveid en de huizen blauw of geel. Hoe onwerkelijk ook, je krijgt geen moment het gevoel dat het niet klopt. Martens’ werkelijkheid is universeel. Zijn leven lang blijft hij een geliefd kunstenaar.

Lees verder »

Piet van der Hem society schilder

14 11 2021

Piet van der Hem schilder van het mondaine leven Als Piet van der Hem in 1908 naar Parijs verhuist, maakt hij kennis met het Parijse uitgaansleven. Hij dompelt zich onder in de wereld van theater, circus en variété. De in Friesland geboren kunstenaar houdt van de kleine theatertjes in de Franse hoofdstad en schildert graag het mondaine uitgaanspubliek dat op het punt staat het theater te bezoeken. Op het hier getoonde werk is de avond al gevallen, twee zelfbewuste vrouwen staan in het licht van de straatlantaarn. Ze hebben hun mooiste jurken aan, de ene vrouw heeft zelfs een hondje in haar arm. Flanerend door Scheveningen genieten zij van het goede leven. Van der Hem heeft ze op een schijnbaar spontaan moment vastgelegd. In 1918 vestigt Van der Hem zich in Den Haag, waar hij zich vooral toelegt op het schilderen van portretten. Dankzij zijn grote vakmanschap wordt hij een bekende society schilder die vele bekenden heeft vereeuwigd zoals ministers, Mata Hari en leden van de koninklijke familie.  

Lees verder »

Jan Sluijters schilder van het modernisme

05 10 2021

Jan Sluijters – Zomers veldboeket te koop Jan Sluijters is, samen met Leo Gestel en Piet Mondriaan, een van de pioniers van het modernisme in ons land. Zijn ontwikkeling en gedrevenheid krijgen aan het begin van de twintigste eeuw een impuls in Parijs. Hier maakt Jan Sluijters kennis met nieuwe stijlen en technieken. Het neo-impressionisme, het fauvisme, het luminisme en het kubisme, hij omarmt het allemaal, maar geeft er wel een eigen draai aan. Jan Sluijters is vooral gefascineerd door het werk van de fauvisten met hun felle kleuren en kleurcontrasten. Met name het vroege werk van Paul Gauguin vindt hij interessant, evenals de schilderijen van Matisse. Ook Van Gogh en de in Parijs wonende Kees van Dongen zijn van grote invloed geweest voor de ontwikkeling van Sluijters. Zijn ervaringen in Parijs monden uit in expressieve doeken, veelal intens van kleur. Deze aquarel van een weelderig zomerboeket is een uitbarsting van zachte tinten. De pastelkleuren harmoniëren mooi met de fel paarsblauwe accenten.  

Lees verder »

Willem Roelofs schilder van de Haagse School

29 09 2021

Willem Roelofs – Hollands polderlandschap De molens, de rivier met een imposante wolkenlucht: hoe Hollands wil je het hebben! Voor Willem Roelofs is het Hollandse polderlandschap, met wuivende rietkragen en molens aan de horizon, zijn belangrijkste onderwerp. Roelofs wordt beschouwd als een van de wegbereiders van de Haagse School. Aanvankelijk werkt de in Amsterdam geboren kunstenaar in een klassieke stijl, maar gaandeweg wordt zijn stijl steeds impressionistischer. Zeker na zijn kennismaking met de schilders van de School van Barbizon. Willem Roelofs is een van de eerste Nederlandse kunstenaars die naar Fontainebleau reist, waar hij net als zijn Franse collega’s het liefst en plein air schildert. Zijn schilderstoets wordt er losser. Ook besteedt Willem Roelofs veel aandacht aan de lichtval op zijn landschappen, in het bijzonder het spel tussen zon en schaduw vindt hij interessant. Willem Roelofs – hij is de leermeester van onder meer Hendrik Willem Mesdag – woont een groot deel van zijn leven in Brussel. Toch blijft hij het Hollandse landschap schilderen. Niet alleen waterrijke polderlandschappen, ook de bossen van Drenthe en Gelderland. Schilderijen van zijn hand bevinden zich in buitenlandse musea en in alle grote Nederlandse musea, waaronder Kunstmuseum Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lees verder »

George Martens schilder van het stadse leven

21 09 2021

George Martens is geboren en getogen in Groningen. Hij is een van de oprichters van De Ploeg, het kunstenaarscollectief dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de moderne kunst in Groningen. Hoewel zijn carrière begint met het schilderen van portretten – veelal in opdracht – is Martens vooral bekend geworden door de levendige en kleurrijke manier waarop hij het Groningse stadsleven weergeeft. George Martens houdt van de bedrijvigheid van de stad. En Martens is als zijn schilderijen: vrolijk en kleurrijk. George Martens ontwikkelt zijn eigen expressionistische stijl en met zijn scherpe en analytische blik weet hij de stad en de stadsmens op dynamische en spontane wijze te verbeelden. Met veelal snel aangebrachte verfstreken zet hij zijn visie op de stad neer.Dat is ook goed te zien in dit schilderij. De combinatie met het ingetogen kleurgebruik maakt het een interessant kunstwerk. Kijk bijvoorbeeld naar de vrouw, met een paar speelse streken zet Martens haar neer, lopend langs de kade in Assen. Zijn leven lang is Martens een zeer geliefd kunstenaar. Wij kopen en verkopen schilderijen van George Martens. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@marksmit.nl of bel naar 0529-469280.

Lees verder »

Jan Altink Gronings landschap

06 09 2021

Jan Altink is een kunstenaar, geboren en getogen in Groningen, wiens werk wordt gerekend tot het Nederlands expressionisme. Al op jonge leeftijd krijgt hij les op de plaatselijke kunstacademie. De eerste jaren van zijn loopbaan werkt hij in de reclame. Maar de kunst blijft trekken en Altink is in 1918 een van de oprichters van De Ploeg  het kunstenaarscollectief in Groningen. De leden van De Ploeg zetten zich met name af tegen het behoudende kunstklimaat, en kijken met een vernieuwende, frisse blik naar de kunstwereld. Altink is de bedenker van de naam. Mede onder invloed van mede Ploegl-lid Jan Wiegers, wordt Altinks palet kleurrijker en expressiever. Behalve een zeer getalenteerd schilder, is Altink ook een uitmuntend tekenaar en graficus.  Hij is een groot liefhebber van het buiten werken. Als boerenzoon heeft Altink een speciale band met het platteland. Het boerenland is ook het thema van het hier getoonde olieverfschilderij. Het serene Gronings landschap met oogstende boer is in 1931 geschilderd. Licht en ruimte krijgen een extra dimensie door de pasteltinten van het landschap en de relatief hoge horizon. Met een paar verfstreken en kleuren weet Altink het landschap treffend neer te zetten. Altinks werk is onder meer opgenomen in de

Lees verder »

Paul Gabriël landschapsschilder

10 06 2021

Paul Gabriël is een landschapsschilder met een voorliefde voor het typische Hollandse polderlandschap: uitgestrekte weilanden met brede vaarten onder hoge luchten. Ook staat hij bekend om zijn (bloem)stillevens. De in Amsterdam geboren Gabriël wordt aanvankelijk gerekend tot de schilders van de Haagse School, maar er is een duidelijk verschil in het kleurgebruik. De kenmerkende grijstinten van de Haagse School ruilt hij in voor heldere kleuren. Niet voor niets wordt Gabriël de colorist van de Haagse School genoemd. Gabriël ervaart het kunstklimaat in Nederland als ietwat verstikkend en in 1890 verhuist hij naar Brussel. Hier maakt hij kennis met het werk van de schilders van Barbizon. Deze vernieuwende kunststroming opent zijn ogen, hij is ervan onder de indruk. In de zomermaanden gaat Gabriël, net als zijn tijdgenoot Willem Roelofs, vanuit Brussel naar Nederland. En plein air maakt hij ter plekke studies van de Nederlandse polderlandschappen. Terug in zijn atelier in Brussel maakt hij op basis van deze studies de grote olieverfschilderijen waar hij zo vermaard om is. Als je kijkt naar het hier getoonde schilderij Een molen bij de poldervaart bij Abcoude, dan kun je je voorstellen hoe Gabriël met zijn schetsboek bij het water zit, met vrij uitzicht op de

Lees verder »

Ben Viegers gentleman onder de schilders

10 06 2021

Ben Viegers is de gentleman onder de schilders. Zelfs als de aimabele kunstenaar buiten schildert, en dat doet hij het allerliefst, is hij tiptop gekleed. Hij geniet ervan om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat erop uit te gaan om te schilderen. In de nadagen van de Haagse School schildert Viegers vooral stad- en havengezichten en landschappen, in de traditie van het Hollandse impressionisme. Hij doet dat met een losse maar rake penseeltoets en met veel aandacht voor het licht. Kleurenpracht en bollenvelden Viegers heeft in zijn leven vele malen de bollenvelden geschilderd. Hij is gefascineerd door de heldere kleuren van narcissen, hyacinten en natuurlijk de tulpen. Hij legt die zinderende kleurenpracht met verve vast op zijn doeken. Bollenveld bij Noordwijk Het hier getoonde Bollenveld in volle bloei bij Noordwijk laat dat goed zien. Het dorp op de achtergrond – de centraal gelegen kerk in het centrum met een lint aan huisjes – is een fraaie omlijsting van de bollenvelden. De kracht van kleur is in één oogopslag te zien: de dynamische verfstreken van de bollen zijn energiek en  levendig. De roze tinten in de lucht geven het schilderij een warme uitstraling. Viegers verkoopt tijdens zijn leven veel

Lees verder »

Charles Leickert een zonnig strandgezicht

02 06 2021

Charles Leickert is een schilder met een voorliefde voor Hollandse landschappen. Vooral het winterlandschap heeft hij vaak met olieverf vastgelegd. Daarnaast is hij bekend geworden door zijn stads- en strandgezichten. Een goed voorbeeld daarvan is het hier getoonde Visafslag op het strand. Op een mooie zomerdag hebben de bomschuiten hun buit aan land gebracht en de verse vis wordt verkocht op het strand. Het schilderij zit boordevol verhalende details en is prachtig helder van kleur. Leickert volgt zijn een kunstopleiding aan Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij krijgt er onder meer les van Andreas Schelfhout. De invloed van deze grootmeester van het Hollandse landschap is overduidelijk zichtbaar in het werk van Leickert. Charles Leickert is sterk in het weergeven van het licht en luchten.  De schilder trekt er graag met zijn schetsboek op uit en werkt deze en plein air gemaakte schetsen later uit tot zeer sfeervolle schilderijen. Leickert woont een aantal jaar in Den Haag, waarna hij in 1849 naar Amsterdam verhuist. Hier zal hij ruim dertig jaar wonen. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een aantal schilderijen van Leickert in hun collectie. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een winterlandschap in hun collectie.

Lees verder »

Willem Steelink jr een Gooise kunstenaar

25 05 2021

Willem Steelink jr. mag met recht een Gooise kunstenaar worden genoemd. Hij wordt gerekend tot de Larense School, een groep kunstenaars die aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in en rond Laren werkt. De kunstenaars voelen zich verwant aan de schilders van de Haagse School. Nadat hij zijn opleiding heeft gehad aan de kunstacademies van Amsterdam en Antwerpen schildert Steelink jr. de eerste jaren van zijn loopbaan nog in de romantische traditie. Het omslagpunt komt als hij de Gooise hei – met zijn schapen – ontdekt. Elke zomer trekt Steelink naar Laren om het Gooise landschap te schilderen. Hij is sterk beïnvloed door het werk van Anton Mauve. Steelink is vooral onder de indruk van de manier waarop Mauve het sprankelende licht in zijn schilderijen weet te brengen. Ook Steelink wordt geroemd om zijn bijzondere weergave van het licht. Dat hij een meester is in het weergeven van het licht, is goed te zien op het hier getoonde schilderij Een gedekte tafel in een zonnige tuin in Laren. Het zachte zomerlicht valt diffuus door de bomen, het verspreidt een warme gloed op de tafel. De lunch is net voorbij, de glazen zijn leeg.

Lees verder »

Isaac Israels impressionist pur sang

22 05 2021

Isaac Israels is een impressionist pur sang. Met zijn snelle penseelstreken en losse toets is hij een meester in het weergeven van alledaagse taferelen. Israels behoort tot de Amsterdamse impressionisten. Vooral het mondaine leven in de stad schildert hij graag. Gefascineerd door de donkere kant van de stad schildert Isaac Israels vele malen het bruisende nachtleven, met zijn tomeloze cafégangers en dansende meisjes. Maar ook de lichtheid van de dag is voor Israels interessant. Passanten op de grachten en in de parken heeft hij in het vizier. Al met al geven de schilderijen van Isaac Israels een prachtig beeld van het Amsterdam van het fin du siècle. Kenmerkend voor zijn impressionistische stijl is het gebruik van intense kleuren. Dat is goed te zien op deze aquarel van een dansend stel. Het heldere blauw van de jurk van de vrouw trekt alle aandacht. Israels heeft kort op de kunstacademie gezeten. In feite is hij autodidact, al krijgt hij enige tijd les in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, de beroemde schilder van de Haagse School. Van hem erft hij niet alleen zijn artistieke schilders genen, maar ook zijn reislustige karakter.

Lees verder »

Johan Scherrewitz schilder van strandgezichten

11 05 2021

Johan Scherrewitz kreeg schilderles van de landschapsschilder Geo Poggenbeek. Hij schilderde graag vee, waarbij hij een voorliefde had voor paarden. Naast weidelandschappen met paarden en vee schilderde Johan Scherrewitz vaak zeegezichten, meestal met een rol voor het paard. Vooral schelpenvissers met hun paarden op het strand waren een geliefd onderwerp van Scherrewitz. Zijn werk is qua onderwerp en stijl verwant aan de Haagse School. Veel van zijn werk werd destijds verkocht aan het buitenland, vooral Amerika.

Lees verder »
1 2