0529 - 469 280 woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op afspraak

Mark Smit Kunsthandel

Gespecialiseerd in schilderijen uit de periode 1820-2000

Mark Smit Kunsthandel is gespecialiseerd in schilderijen uit de periode 1820-2000. Vrijwel alle grote namen uit de Hollandse Romantische School, Haagse School en de Amsterdamse Impressionisten zijn vertegenwoordigd. De nadruk bij de 20ste eeuw ligt op de ‘klassiek-modernen’: de Luministen, de schilders van de Bergense School en Groninger Ploeg. Cobra-schilders en andere belangrijke naoorlogse kunstenaars komen ruimschoots in onze collectie aan bod. Bekijk de gehele collectie online of bezoek onze kunsthandel in Ommen.

U kunt meer dan 150 schilderijen bewonderen in een persoonlijke en ongedwongen sfeer. Er is ruime parkeergelegenheid op eigen terrein en in de nabijheid van de kunsthandel.

Meer informatie over Mark Smit Kunsthandel »
Deskundig en persoonlijk advies
Echtheidsgarantie door Gecertificeerd registertaxateur
Collectie professioneel geconserveerd en gelijst
Gratis bezorging en ophanging

Een greep uit onze collectie

Johan Dijkstra | Zonnig korenveld bij Oostum

Johan Dijkstra

Zonnig korenveld bij Oostum

Hendrik Willem Mesdag | Bomschuiten op zee

Hendrik Willem Mesdag

Bomschuiten op zee

Jan Rijlaarsdam | Vrouw met bloemenmand

Jan Rijlaarsdam

Vrouw met bloemenmand

Jan Voerman jr. | Sneeuwlandschap

Jan Voerman jr.

Sneeuwlandschap

Gerrit Benner | Kleurrijk landschap

Gerrit Benner

Kleurrijk landschap

Jan Toorop | Wandelen door het park

Jan Toorop

Wandelen door het park

Hendrik Johannes Weissenbruch | Roeier in poldervaart

Hendrik Johannes Weissenbruch

Roeier in poldervaart

Marc Mulders | The blue iris garden

Marc Mulders

The blue iris garden

Uitgelicht schilderij

Aan tafel!

Met een gelukzalige, bijna devote blik, luistert de vrouw naar de violist aan hun tafeltje. Haar echtgenoot bestudeert vol overgave de menukaart (of is het de rekening?). Opvallend is het rode colbert, dat maakt de violist niet zomaar een personage, maar een belangrijke speler van dit kunstwerk.

Deze aquarel met potlood van Piet van der Hem, getiteld Romantisch diner, en is rechtsonder gesigneerd. De datering ontbreekt, maar de kans bestaat dat Van der Hem deze aquarel in Parijs heeft gemaakt.

In 1908 gaat hij namelijk dankzij een koninklijke subsidie naar de Franse hoofdstad. Hij huurt er een atelier in Montmartre. De nabije omgeving van het atelier inspireert hem mateloos. Van der Hem is vooral gefascineerd door het Parijse uitgaansleven, dat aan het begin van de twintigste eeuw bruisend en sprankelend is. Hij is dol op de kleine theaters in de buurt van zijn atelier en ter plekke maakt hij schetsen van het mondaine uitgaanspubliek. Hij sluit hiermee aan bij de onderwerpkeuze van zijn collega’s Jan Sluijters en Leo Gestel. In deze Parijse periode ontstaan zijn beste werken.

Na terugkeer in Nederland schildert Piet van der Hem in de Amsterdamse volksbuurten om het straatleven weer te geven. Ook werkt hij in Volendam en Katwijk. Hij is reislustig maar vestigt zich in 1918 definitief in Den Haag waar hij zich toelegt op het schilderen van portretten. Dankzij zijn grote vakmanschap is zijn naam als societyschilder snel gevestigd. Hij vereeuwigt ministers, leden van de koninklijke familie en Mata Hari. Ook maakt hij in 1937 een huwelijksportret van prins Bernhard en Juliana.

 

Meer informatie »